Ingrediënten (10 crackers)
100 g havermout of havermeel
60 ml water
Sesamzaad/maanzaad/pijnboompitten/chia-zaad/…
3 el bakmargarine of olijfolie
Zout en zwarte peper
(gedroogde kruiden)
Bereiding (20 min)
Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 180°C
Gebruik je havermout in plaats van havermeel? Maal het dan tot havermeel met behulp van een keukenmachine, blender of koffiemolen.
Doe het havermeel in een kom, voeg een snufje zeezout en zwarte peper toe en roer door. Optioneel: voeg een snufje gedroogde kruiden naar keuze toe en roer door.
Voeg het water en de gesmolten kokosolie aan de kom toe en roer/kneed tot een stevige deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra water toe.
Leg een vel bakpapier op het aanrecht en stort de deegbal op het bakpapier.
Druk de deegbal plat en leg een tweede vel bakpapier op het deeg.
Rol het deeg uit met behulp van een deegroller, totdat het een dunne plak deeg is van circa 3 mm dik. Haal het bovenste vel boterpapier eraf en maaak inkepingen (zo breek je het achteraf makkelijker in gelijke stukken)
Leg het uitgerolde deeg op de bakplaat van de oven
Smeer de bovenkant van de plak deeg in met een dun laagje kokosolie.
Strooi de zaadjes over het deeg en druk lichtjes aan.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de havermout crackers circa 20 minuten, totdat ze lichtbruin en krokant zijn.
Haal het rooster uit de oven en laat de havermout crackers volledig afkoelen.
Breek in tien (gelijke) stukken
Tip: Bewaar de havermout crackers in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze enkele dagen knapperig en vers.
Comments